Asus biedt veel waar voor je geld met de Accu Asus chromebook c202sa . In de laptop zit een GTX 1060, terwijl veel fabrikanten voor hetzelfde geld een 1050 Ti aanbieden. Er is ook een iets duurdere versie met meer ram en zowel een hdd als een ssd.

Na publicatie van deze Best Buy Guide is de prijs van de Asus FX502VM-FY109T flink gestegen en is de laptop niet goed verkrijgbaar. Voor 1400 euro is de nieuwe Dell Inspiron 15 7577 die genoemd wordt bij de alternatieven op papier een betere koop. Dat model was voor publicatie nog niet beschikbaar, maar we hopen binnenkort een exemplaar voor een review te ontvangen.

Voor het bedrag dat Asus voor zijn FX502VM-FY109T vraagt, leveren veel andere fabrikanten een laptop met een veel langzamere GTX 1050 Ti. Deze gamelaptop van Asus is niet het nieuwste model; hij gebruikt nog een Core i5-6300HQ-processor van de Skylake-generatie, maar er zijn geen andere gamelaptops met een vergelijkbare prijs-prestatieverhouding.

Aan de buitenkant is de Accu Asus g502 volledig zwart, op het zilverkleurige Asus-logo na. Met een dikte van 23,5mm is het een behoorlijk dunne 15,6″-gamelaptop. De bovenkant is grotendeels van aluminium gemaakt, op een kleine strook na. Het materiaal geeft een solide indruk en het scherm is voldoende stevig. Wel geeft de buitenkant mee als je er druk op zet, maar echt storend is dat niet. Verder is de behuizing gemaakt van kunststof, waarbij de structuur aan de binnenkant vermoedelijk moet doen denken aan geborsteld aluminium.

De FX502VM biedt links een stroomaansluiting, een ethernetpoort, een minidisplayport, een hdmi 2.0-aansluiting en een usb 3.0-ingang. Rechts zit de gecombineerde audiojack, samen met twee usb 3.0-poorten en een sd-kaartlezer.

Het toetsenbord is van een prima kwaliteit. De toetsen geven een prettige feedback en hebben aardig wat travel. Het midden van het toetsenbord veert wel wat in als je er stevig op drukt, maar bij normaal gebruik gebeurt dat niet in storende mate. De toetsen zijn voorzien van rode achtergrondverlichting. De touchpad is prettig in gebruik, het oppervlak is mooi glad en de ondersteuning voor veeggebaren in Windows 10 werkt prima. Fysieke muisknoppen ontbreken; klikken werkt door op de touchpad te tikken of door die in te drukken.

Accu Asus g502v maakt het gebruikers niet makkelijk om zelf upgrades uit te voeren. Er zijn geen klepjes in de onderkant aanwezig om bijvoorbeeld extra ram bij te prikken. Je kunt de laptop openen door alle schroeven los te draaien en vervolgens met een spudger de onderkant los te wrikken. Binnenin vinden we een m2-ssd van SK Hynix en een 1TB-hdd van Toshiba. Beide kunnen eenvoudig vervangen worden. In ons model met 16GB ram is één reepje van 8GB geplaatst, de overige 8GB is waarschijnlijk aan de andere kant op het moederbord gesoldeerd.

Asus gebruikt twee ventilators om de Accu Asus g502vm koel te houden. Deze blazen de warme lucht aan de achterkant de laptop uit. De gpu en cpu zijn voorzien van dikke heatpipes, die in contact staan met de heatsinks aan de achterkant van de laptop. Om te kijken hoe het met de warmteontwikkeling is gesteld, laten we de laptop flink opwarmen door de benchmark van GTA V met ultra-instellingen zich continu te laten herhalen.

De GTX 1060-gpu bereikte een piek van 77 graden Celsius, terwijl de gemiddelde temperatuur tijdens het benchen uitkwam op 72 graden. De kloksnelheid van de gpu schommelde daarbij behoorlijk, met pieken van 1847MHz, maar meestal draaide de gpu op 1670MHz: de referentiesnelheid die Nvidia opgeeft voor de GTX 1060 in laptops. Asus laat de temperatuur van de processor in de FX502VM flink oplopen; tijdens het draaien van de benchmark zagen we een piek van 90 graden Celsius. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 83 graden. Dat zijn hoge temperaturen, maar het valt binnen de limieten die Intel stelt. Tijdens het gamen kan de processor continu een hoge boostsnelheid van 3,1GHz op alle vier de cores aanhouden.

GTA is een game die zowel de gpu als de cpu flink belast. Met alle instellingen op ultra scoort deAccu Asus g502vs prima. De gemiddelde framerate ligt ruimschoots boven de 60fps. Het videogeheugen van 3GB vormt geen beperking voor de full-hd-resolutie. Bij de DX12-benchmark van Rise of the Tomb Raider wordt 4GB-videogeheugen aanbevolen bij het instellen van de textures op de hoogste kwaliteit; toch weet de GTX 1060 in de FX502VM met zijn 3GB vram zich goed staande te houden; de gemiddelde framerate zakt niet onder de 65fps.

Accu voor Asus Chromebook C202SA

De Asus FX502VM kan probleemloos overweg met moderne games in full-hd-resolutie en hoge instellingen, dankzij de GTX 1060-gpu. Dat die maar 3GB ram heeft, is bij de resolutie van 1920×1080 pixels in de meeste games geen grote beperking. Het matte scherm biedt een uitstekende kleurweergave en goede kijkhoeken. Alleen voor de accuduur moet je deze laptop niet kopen; die is erg matig. De laptop blinkt vooral uit als het gaat om prijs-kwaliteitverhouding. Vooral de FX502VM-FY109T-variant biedt veel waar voor je geld. Dat model heeft dezelfde prijs als veel gamelaptops met een GTX 1050 Ti, terwijl de GTX 1060 veel beter presteert. Hoewel de FX502VM niet zonder nadelen is, vinden we hem vanwege zijn uitzonderlijke prijs-kwaliteitverhouding een hoge beoordeling waard.

http://www.ednevnik.si/entry.php?w=kopenaccu&e_id=195233